Nowy programowany regulator w komorach do symulacji warunków środowiskowych z oświetleniem i regulacją wilgotności

Marzec 2017 Nowy regulator do komór z oświetleniem

Nowy programowany regulator BINDER – teraz także w komorach do symulacji warunków środowiskowych z oświetleniem i regulacją wilgotności

Nowy kontroler z ekranem dotykowym w ofercie firmy BINDER jest od 1 marca dostępny również w komorach fitotronowych z oświetleniem i regulacją wilgotności, a także w komorach klimatycznych do testów stabilności wyposażonych w oświetlenie i sterowanie dawką światła.

W październiku ubiegłego roku firma BINDER, będąca największym na świecie specjalistą od komór do symulacji warunków środowiskowych dla laboratoriów naukowych i przemysłowych, po raz pierwszy zaprezentowała komory klimatyczne do testów stabilności serii KMF i KBF z nowym kontrolerem wyposażonym w ekran dotykowy. Teraz doszły do tego kolejne serie. Od 1 marca nowy kontroler BINDER z ekranem dotykowym występuje także w komorach fitotronowych serii KBW (z oświetleniem) oraz serii KBWF (z oświetleniem i regulacją wilgotności), a także w komorach klimatycznych do testów stabilności serii KBF LQC (z oświetleniem zgodnym z ICH oraz kontrolą dawki światła). Ten nowoczesny regulator wyróżnia się intuicyjną obsługą, a jego innowacyjne cechy zapewniają przy tym większą efektywność w zastosowaniach. Na uporządkowanym kolorowym ekranie dotykowym o przekątnej 5,7 cala wszystkie niezbędne w codziennej pracy funkcje są rozpoznawalne na pierwszy rzut oka. Inteligentnie zaprojektowane menu nie wymagają wyjaśnień i są proste w obsłudze. Wyposażony w programowane funkcje regulator kontroluje warunki klimatyczne we wnętrzu urządzenia. Regulator pozwala także na programowanie cykli zmian temperatury i wilgotności oraz programów czasowych z odniesieniem do czasu rzeczywistego. Wybrane wartości i programy wprowadza się bezpośrednio z poziomu interfejsu użytkownika na regulatorze lub – opcjonalnie – w specjalnie zaprojektowanym przez firmę BINDER oprogramowaniu APT-COM na komputerze. W nowym programowanym regulatorze wiele miejsca poświęcono także kwestii bezpieczeństwa. Zabezpieczone hasłem poziomy dostępu z różnymi, hierarchicznie uporządkowanymi uprawnieniami chronią przed dostępem niepowołanych osób. Każdy poziom może zostać zabezpieczony odrębnym hasłem. Dostęp do funkcji regulatora jest niemożliwy bez zalogowania, tzn. można z nich korzystać dopiero po wprowadzeniu odpowiedniego hasła. Regulator ma również różne komunikaty stanu i alarmowe z sygnalizacją optyczną i akustyczną. Po uruchomieniu alarmu w razie potrzeby na podane adresy e-mail od razu wysyłany jest mail. Można zapisać maksymalnie trzy adresy e-mail. Eksport i import danych oraz konfiguracja urządzeń odbywa się poprzez wbudowany w regulatorze port USB.  Przy wykorzystaniu serwera internetowego można uzyskać dostęp online do ekranu regulatora, na przykład aby zobaczyć listę zdarzeń lub komunikaty błędów. Zgodnie z konsekwentnie realizowaną koncepcją bezpieczeństwa nie można zmieniać żadnych ustawień.