BINDER stawia na region

Sierpień 2015 Budynek administracyjny BINDER GmbH w Tuttlingen

Coraz więcej firm przenosi swoje zakłady za granicę ze względu na koszty. Firma BINDER GmbH od ponad 30 lat działa w Tuttlingen i stawia na jakość pracy niemieckich fachowców.

W przeciwieństwie do licznych konkurentów, którzy przenoszą swoją siedzibę lub produkcję za granicę, aby obniżyć koszty, firma BINDER GmbH, jako największy na świecie specjalista od komór do symulacji warunków środowiskowych dla laboratoriów naukowych i przemysłowych, stawia od ponad 30 lat na rozwój swej siedziby w Tuttlingen. Tutejsze zakłady opuszcza co roku blisko 22 tysiące urządzeń, skąd trafiają one do laboratoriów i przedsiębiorstw przemysłowych na całym świecie. „Wysoka jakość produktów « Made in Germany » jest dla nas niezmiernie ważna, ponieważ nasi klienci szanują precyzję i solidność niemieckich wyrobów”, wyjaśnia założyciel firmy, Peter M. Binder.

Odkąd życie prywatne stało się dla ludzi równie ważne jak praca, zmieniły się oczekiwania i mentalność pracowników. Oprócz dobrych miejsc pracy coraz większe znaczenie ma możliwość pogodzenia pracy zawodowej z życiem rodzinnym, wybór i jakość placówek edukacyjnych, a także bogata oferta rozrywkowa i kulturalna. Atrakcyjność lokalizacji Tuttlingen dla firmy BINDER opiera się zasadniczo na ścisłych związkach pomiędzy gospodarką, nauką, edukacją i wysokim poziomem życia. Okręg ten wyróżnia się nie tylko znacznym uprzemysłowieniem i tym, że należy do najsilniejszych gospodarczo regionów Niemiec. Odznacza się także bogatą ofertą edukacyjną i wyjątkową w skali Niemiec koncepcją studiowania, jaką wdrożono w kampusie Tuttlingen – ośrodku zamiejscowym Hochschule Furtwangen.  Na tle innych regionów wyróżnia się również tym, że jest bardzo dynamiczny gospodarczo, jego gospodarka jest zdominowana przez małe i średnie przedsiębiorstwa, miejsca pracy są stabilne, a siła nabywcza duża. Doceniają to także międzynarodowe przedsiębiorstwa, które chętnie zakładają tu swoje przedstawicielstwa. „To bardzo dobrze skomunikowane tereny – blisko stąd do Francji, Austrii i Szwajcarii”, mówi Peter M. Binder. Region oczarowuje nienaruszonym krajobrazem, jeziorami i lasami. „Alpy, Schwarzwald i Jezioro Bodeńskie są niedaleko stąd. To dla naszych pracowników nie jest bez znaczenia”, podsumowuje Peter M. Binder.